Kupione pieczywo stało się czerstwe? Wbrew pozorom można bardzo łatwo sprawić, że stanie się ono znów świeże. Pomocne okazują się tu na przykład seler i jabłko.

Masz w domu kuchenkę mikrofalową? Zreanimujesz chleb czy bułki w niespełna minutę. Wystarczy czerstwe pieczywo owinąć ręcznikiem papierowym zwilżonym wodą i włożyć je do mikrofali na 20–30 sekund, nastawiając najwyższą moc urządzenia.

Świetność bułkom i chlebowi przywrócisz też korzystając z piekarnika. W tym celu pieczywo należy zwilżyć wodą, zawinąć osobno w folię aluminiową i włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.

Nie chcesz do odświeżania chleba stosować urządzeń elektrycznych? W takim razie tanim i skutecznym rozwiązaniem będzie włożenie na noc do lodówki pieczywa do szczelnego pojemnika razem z jabłkiem lub kawałkiem selera naciowego. Rano chleb powinien być gotowy do jedzenia. Dla uzyskania szybszego efektu przed umieszczeniem w pojemniku można duży bochenek chleba pokroić na kilka kawałków, bułki natomiast podzielić na pół.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Zuzanna Stańczyk

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Polityka, Wiadomości, Zdrowie, Świat