Chrupiące i aromatyczne pieczone ziemniaki. Robią furorę w internecie!

Pieczone ziemniaki są niesamowicie smaczne. Pasują do wielu potraw, ale można je jeść także bez żadnych dodatków. Najlepiej smakują kiedy są bardzo chrupiące, perfekcyjnie doprawione, a miąższ jest miękki i kremowy. Mimo, że są proste w wykonaniu, to równie łatwo jest przesadzić – np. damy za dużo różnych przypraw, tłuszczu – a to oznacza, że ziemniaki nie będą smakować idealnie. Ale jest na to sposób! Poznaj kilka wskazówek jak sprawić, żeby pieczone ziemniaki były chrupiące i niesamowicie aromatyczne! 

REKLAMA

Ziemniaki to najbardziej popularny dodatek do obiadu. Czasem zwykłe, gotowane w wodzie zwyczajnie nam się znudzą i wtedy szukamy alternatywy, którą są pieczone, chrupiące i aromatyczne ziemniaki. Są banalnie proste w wykonaniu, ale często nie potrafimy idealnie ich przygotować, aby były perfekcyjne w smaku. Ale jest na to sposób! Wystarczy, że poznasz nasze wskazówki, które sprawią, że twoje ziemniaczki zrobią prawdziwą furorę na talerzu!

Chrupiące i aromatyczne pieczone ziemniaki – wskazówki, które musisz poznać

Jest wiele sposobów na przygotowanie ziemniaków – mogą być smażone, zapiekane, w formie puree, gnocci. Wszystkie zawsze smakują rewelacyjnie, ale najbardziej popularne są te pieczone – i słusznie, bo to właśnie te pieczone w piekarniku wychodzą najlepsze i nieziemsko chrupiące!

Aby pieczone ziemniaki smakowały obłędnie i zachwycały chrupiącą skórką, należy przestrzegać kilku ważnych wskazówek.

Olej – istotny element, który ma bardzo duży wpływ na jakość walorów smakowych ziemniaków.

REKLAMA

Nie używaj olejów, które nie powinny być poddawane zbyt długiej obróbce termicznej, np. olej słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich, z pestek dyni – są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury i powinny być spożywane na zimno, np. do sałatek.

Najlepsze do pieczenia oraz smażenia będzie masło ghee, olej kokosowy, palmowy, ryżowy lub smalec, które charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia.

Sól- kolejny ważny element. Solą powinno się doprawiać dopiero po upieczeniu – nie bój się porządnie posolić, ziemniaki lubią sól!

Technika chrupiących ziemniaków

Chrupiące i aromatyczne pieczone ziemniaki? Wypróbuj specjalną technikę przygotowania ziemniaków, które robią furorę w internecie!

REKLAMA

1. Wstępne gotowanie ziemniaków – około 10 min. Nie solić. Odczekać, aż przestygną.

2. Krojenie ziemniaków w plasterki – grubość 1-2 cm.

3. Przed pieczeniem umieść pokrojone w plasterki ziemniaki w lodówce na około 15 min.

4. Teraz dopraw ziemniaki – możesz użyć gotowej przyprawy do ziemniaków lub przyprawić samodzielnie. Nie przesadzaj z ilością przypraw – najlepszy w tym wypadku będzie minimalizm: odrobina pieprzu, czosnek granulowany i słodka papryka. Sól dodaj dopiero po upieczeniu.

5. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika z ustawioną temperaturą 220 stopni. Czas pieczenia to ok. 20-30 min, do momentu zarumienienia ziemniaczanych plasterków.

⇒ Podgotowanie ziemniaków zapewnia nam równomierne upieczenie ziemniaków w piekarniku, a schłodzenie pozwala na usunięcie wilgoci z ziemniaka przed pieczeniem.

Smacznego!

Podziel się: