Genialny i szybki sos pomidorowy do pizzy. Zachwyci wszystkich

Zdj. ilustr./Pixabay

Pizzę można podawać z różnymi dodatkami. Wśród jej smakoszy znajdą się ci, którzy jedzą ten włoski przysmak wyłącznie wtedy, gdy jest pokryty rukolą i polany oliwą z oliwek, naturalną lub z ziołami. Inni twierdzą, że pizzę można jeść tylko z sosem pomidorowym lub pomidorowym i z czosnkowym.




Dobrze przygotowany sos pomidorowy, utrzymany w klimacie tradycyjnej włoskiej kuchni, to gwarancja, że przygotowana przez nas pizza – ewentualnie kupiona gotowa, ale to ostateczność – zachwyci domowników i gości.

Do przygotowania takiego szybkiego i znakomitego smakowo sosu do pizzy potrzebne nam będą:

– 1 puszka pomidorów (lub 4–5 pomidorów)

– 2 łyżki oliwy

– 1 ząbek czosnku

– około 1 łyżki oregano

– 1 łyżeczka bazylii

– sól

– opcjonalnie cukier




Oczywiście, jak to w kuchni, przepis ten jest jedynie bazą do skomponowania sosu. Można tę recepturę (na przykład pod względem ilości ząbków czosnku czy ilości oregano i bazylii) dostosować do własnego gustu kulinarnego.

Sposób przygotowania:

Na patelnię (może też być z powodzeniem rondel) wlewamy oliwę. Gdy się zagrzeje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę mieszamy, nie pozwalamy, by czosnek się przypalił, gdyż wówczas straci swoje właściwości. Do oliwy i czosnku dodajemy pomidory i podgrzewamy je na gazie, aż pomidory się rozpadną. W tym samym czasie dodajemy sól (i ewentualnie cukier, który dodany do potrawy, nie osładza jej, ale wydobywa głębię aromatu).




W finale do sosu dodajemy oregano i bazylię i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany sos możemy od razu położyć na pizzę lub podać jako dip w ozdobnych czarkach. Doskonały do pizzy będzie również na zimno.






Podziel się: