Magda Gessler zdążyła już przyzwyczaić do tego, że co roku serwuje nam masę przepisów. Tym razem jest podobnie – poza tradycyjnymi recepturami na śledzie czy ciasta, znana restauratorka przekazała przepis na pyszne ciasto na pierogi.
Pierogi są jednym z kluczowych dań w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Chyba najwięcej osób decyduje się na tradycyjną wersję, czyli pierogi z kapustą i grzybami, jednak spora część osób stawia na wersje eksperymentalne – z farszem z łososia, pstrąga lub soczewicy.
Jaki jest przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej, przegotowanej wody
- łyżeczka soli.
Z takich proporcji wyjdzie ok. 80 pierogów.
Sposób przygotowania:
Na początek musimy dokładnie przesiać mąkę przez sitko. Następnie dodajemy sól i nieco wody, po czym dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy resztkę wody i również dokładnie mieszamy, po czym je ugniatamy i tworzymy kulkę o jednolitej konsystencji. Kulkę odkładamy na 2-3 godziny.
Kolejny krok to rozsypanie mąki na stolnicy i rozwałkowanie kulki ciasta na cienkie placki, o grubości mniej więcej 5 mm. Wykrawamy kółka przy pomocy szklanki o dowolnej, preferowanej przez siebie średnicy. Następnie dodajemy farsz i zalepiamy pierogi.