Pierogi, które chrupią – zrobią furorę na świątecznym stole! Prosty przepis

Pierogi kojarzą się nam przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, a zwłaszcza z Wigilią. Uwielbiane w każdej formie, na przykład: pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – najczęściej truskawkami, jagodami. Smakują niesamowicie! Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chcesz zaskoczyć swoich bliskich nietypowym daniem w wigilijny wieczór, to musisz spróbować chrupiących pierogów!

REKLAMA

Pierogi, które najczęściej przygotowujemy na święta mają klasyczne ciasto, które gotuje się w osolonej wodzie. Jest ono cieniutkie i delikatne, a w dodatku ma rewelacyjny smak. Mimo to, że nie trzeba wielu składników, to zrobienie idealnego ciasta jest nie lada wyzwaniem ponieważ często wychodzi twarde, gumowe i bez smaku.

Przez to często rezygnujesz z samodzielnych wypieków i wolisz kupić gotowe pierogi w sklepie. Przyznajmy szczerze, że gotowe i mrożone potrawy nie smakują aż tak dobrze jak te, które przygotujemy sami. Ale mamy na to radę – wypróbuj już teraz ten przepis, a pokochasz domowe pierogi!

REKLAMA

Chrupiące pierogi, które zrobią furorę na świątecznym stole

Tak naprawdę przepis nie różni się mocno od tych klasycznych. Ale jednak ma kilka innych, dodatkowych elementów.

Pierwszą różnicą jest to, że dodajemy do ciasta rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Drugą różnicą jest to, że pierogi są chrupiące, ale nie dzięki smażeniu ich na patelni tylko we frytkownicy.  Jeśli nie masz frytkownicy, to możesz użyć garnka i wlać sporą ilość oleju. Wtedy pierogi muszą być smażone tak, jak frytki. Ostatnią, trzecią różnicą jest to, że ciasto pierogowe doprawia się odrobiną przypraw. Dzięki temu mają świetną i nietuzinkową barwę, która dodaje im niesamowitego wyglądu. Prezentują się rewelacyjnie na talerzu, a Twoi bliscy pokochają ich smak!

REKLAMA

 Ciasto delikatne i elastyczne jest podstawowym elementem. Wypróbuj tego najlepszego i prostego przepisu, który zachwyca nie tylko maślanym smakiem. Dzięki kurkumie i słodkiej papryce pierogi świetnie wyglądają i naprawdę szybko znikają z talerza!

Przepis na najlepsze ciasto pierogowe

Składniki:

» 3 szklanki mąki poznańskiej (najlepsza do pierogów)

» 1 szklanka bardzo ciepłej wody

» 1 łyżka masła

» pół łyżki soli

» odrobina słodkiej papryki i kurkumy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną łyżkę masła, sól oraz przyprawy (opcjonalnie). Mieszając dolewaj powoli bardzo ciepłą wodę. Wszystko dokładnie zagnieć – musi być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem.

Gotowe ciasto wyłóż na blat kuchenny oprószony mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Wytnij kółeczka za pomocą foremki lub szklanki. Na środek każdego z nich połóż farsz, złap za przeciwległy brzeg i uformuj kształt pierożka.

 Gotowe pierogi smaż w głębokim i bardzo dobrze nagrzanym oleju, około 1 – 1,5 min z każdej strony. Chrupiące pierogi układaj na kratkach, aby odsączyć ich z tłuszczu. Są rewelacyjne na ciepło i na zimno, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Smacznego!