Piernik jest jednym z tych deserów, które najczęściej pojawiają się na świątecznych stołach Polaków. Kluczem do przygotowania pysznego ciasta jest użycie odpowiedniej przyprawy. W mgnieniu oka możemy ją przygotować samodzielnie.
Gotowe, dostępne w niemal każdym sklepie przyprawy do piernika raczej nie zaskoczą nas swoim smakiem i aromatem. Dlatego najlepiej jest wykonać ją samodzielnie – dzięki temu nie tylko mamy pewność co do jej składu, ale także mamy pewność, że doda piernikowi niesamowitego wyrazu.
Składniki:
50g cynamonu (może być kora do starcia)
15g goździków
20g mielonego imbiru
15g kardamonu
10g gałki muszkatołowej
10g ziele angielskie
5g anyżu
2g kolendry
5-10g pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie ziarniste przyprawy mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu. Wszystko następnie ze sobą mieszamy i przesypujemy do słoiczka, który szczelnie zamykamy. Tak przygotowania przyprawa posłuży nie tylko do piernika, ale także pierniczków, owsianki czy jako posypka do kawy.