Świąteczny piernik. Prosty i szybki przepis, który zaskoczy Twoich bliskich!

Świąteczny piernik

REKLAMA

Oryginalny staropolski piernik najlepiej przygotować na miesiąc przed świętami, ale gdy zabieramy się do wypieków dopiero teraz to nic straconego – prezentujemy przepis na apetyczny i szybki świąteczny piernik, który na pewno zasmakuje Tobie i Twoim bliskim.

Świąteczny piernik – poznaj przepis

Składniki:
Mąka – 3 szklanki
Kakao – 2 łyżki
Mleko – 1 szklanka
Cukier trzcinowy (lub biały) – 1 szklanka
Przyprawa do piernika – 1 łyżka
Jajka – 3 sztuki
Soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Powidła śliwkowe – 1 szklanka
Miód – 2 łyżki
Olej z pestek winogron lub rzepakowy – ¾ szklanki

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiać do miski, a następnie do drugiej miski przesypać cukier i dodać do niego jajka. Wszystko razem ubić, a potem dodać miód, powidła śliwkowe, wlać olej i mleko. Wsypać wymieszane wcześniej sypkie składniki. Całość zmiksować, następnie przelać do blaszki, którą wcześniej trzeba posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (foremka o wymiarach 24 x 38 cm). Ciasto włożyć do piekarnika na 45-50 minut. Powinno się piec w 180 st. C.

Przepis na polewę do piernika

Składniki na polewę:
Kakao – 3 łyżki
Cukier puder – 3 łyżki
Śmietanka (36% tł.) – 5 łyżek
Masło – 2 łyżki

REKLAMA

Sposób przygotowania:
W rondelku roztopić masło. Dodać kakao, cukier oraz śmietankę. Całość wymieszać. Piernik polać ostudzoną polewą, dokładnie rozprowadzając ją z każdej strony.

Zdobienie:
Aby ozdobić świąteczne ciasto można użyć prażonych połówek orzechów włoskich, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub suszonych owoców np. żurawiny, śliwek, moreli. Świąteczny piernik korzenny, z nutą powideł śliwkowych i miodu, ozdobiony bakaliami, pachnie i smakuje wyśmienicie.

Podziel się: