Posmaruj ciasto francuskie tymi składnikami, a będą niezwykle chrupiące

ciasto francuskie

REKLAMA

Ciasto francuskie najczęściej smarujemy roztrzepanym jajkiem, ale co jeśli akurat nie mamy ich w lodówce? Jest kilka trików, które są świetną alternatywą dla jajek! Wypróbuj sposoby, które sprawią, że wypieki będą wyjątkowo smaczne i podwójnie chrupiące. Czym posmarować ciasto francuskie? Zobacz nasze triki, które zachwycą każdego!

Ciasto francuskie najczęściej kupuje się gotowe w sklepie, a następnie zawija na przykład rogaliki z dżemem lub czekoladą. Potem smaruje się je jajkiem i wkłada do piekarnika. Jeśli nie masz jajek i zastanawiasz się czym można je zastąpić to podpowiadamy! Sprawdź nasze sposoby, dzięki którym ciasto będzie chrupiące, a na talerzu będzie prezentować się jeszcze lepiej.

Czym posmarować ciasto francuskie kiedy nie masz jajek? Oto sprawdzone triki

ciasto francuskie

REKLAMA

Większość osób zna klasyczny sposób i smaruje ciasto roztrzepanym jajkiem. Niektórzy do smarowania stosują także samo białko z dodatkiem soli. Miało to sprawić, że nabierze ono brązowej barwy i będzie lśniące po upieczeniu. Roztrzepane białko świetnie sprawdzi się też do słodkich wypieków. Dzięki temu ciasto będzie delikatnie złociste. Inni stosują na przykład żółtko jaj z odrobiną soli, które nada prawdziwie rumianego koloru.

Są to dosyć klasyczne i znane praktyki, ale nie są jednak jedynymi, ponieważ w naszej kuchni z pewnością są składniki, które możemy w tym celu wykorzystać do posmarowania.

Czym więc oprócz jajka można posmarować ciasto francuskie?

Mleko

REKLAMA

Okazuje się, że kiedy zabraknie nam jajek w lodówce, to możemy posmarować je mlekiem. Sprawi ono, że ciasto będzie będzie bardzo chrupkie.

Masło 

Nasz wypiek – na przykład rogaliki czy bułeczki – możemy posmarować także roztopionym masłem. Masło spowoduje, że nasze rogaliki lub bułeczki będą miały niezwykle piękny i rumiany kolor po upieczeniu.

Oliwa z oliwek

Tak samo jak w przypadku masła, wystarczy posmarować odrobinę bułki lub rogaliki z dżemem. Jedyną różnicą jest to, że oliwy z oliwek nie trzeba roztapiać.

Jeśli nie masz w lodówce jajek, to wypróbuj te proste triki!

Podziel się: