Babeczki z kawałkami czekolady kochają wszyscy, nie tylko ze względu na ich rewelacyjny smak, ale także za prostotę ich wykonania. Czekoladowe kawałki nadają im charakteru i głębokiego smaku. Poznaj obłędny przepis na chrupiące i niesamowicie puszyste babeczki czekoladowe. Uwaga, bo szybko znikają z talerza!
Babeczki czekoladowe są bardzo proste w wykonaniu i nie potrzebują wielu składników. Są niesamowicie chrupiące i puszyste po upieczeniu, a zapach unoszący się w mieszkaniu podczas ich pieczenia jest obłędny. Jeśli lubisz babeczki czekoladowe, które rozpływają się w ustach, to musisz wypróbować ten prosty i najlepszy przepis!
Przepis na babeczki z kawałkami czekolady. Rozpływają się w ustach!
Składniki:
» 1 szklanka mąki pszennej
» 1 szklanka cukru
» 3/4 szklanka oleju
» 2/3 szklanki mleka
» 4 jajka
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» łyżka kakao
» 1 gorzka lub mleczna czekolada do pokrojenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiej najpierw do miski, a następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszaj, potem wlej olej i mleko. Wszystko zmiksuj mikserem do momentu, aż nie będzie grudek. Czekoladę pokrój na drobne ale niezbyt małe kawałki, a następnie dodaj do masy i wymieszaj drewnianą łyżką.
Kokilki lub foremki wysmaruj masłem, a potem posyp bułką tartą i wlej do nich masę czekoladową. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem, a kiedy się nagrzeje, to włóż wypiek do piekarnika na 20-30 minut.
Takie babeczki są proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzą się też w Sylwestra!