Według ludowych przekonań, jednym ze skutecznych sposobów na grypę i przeziębienie jest zupa marchewkowa. Okazuje się, że w domowych warunkach można również przygotować syrop na bazie tego warzywa, który idealnie sprawdzi się w walce ze złym samopoczuciem.
W większości syropów na kaszel znajdują się sztuczne barwniki i konserwanty. Przygotowany na bazie marchewki syrop nie tylko jest ich pozbawiony, ale także dostarcza witamin A, C i K. Według ekspertów są one skuteczne w walce z infekcjami i utrzymaniu dobrej kondycji błon śluzowych.
Na tej podstawie można przygotować własny syrop, który powinien być znacznie skuteczniejszy od gotowych, kupowanych w aptece, a z drugiej strony powinien wyróżniać się walorami smakowymi. Zaproponowany przez ,,Wprost” przepis pokazuje, że każdy może go przygotować we własnym domu.
Domowy syrop na kaszel – przepis
Składniki:
1/2 kg marchwi,
3-4 łyżki miodu,
2 łyżeczki świeżego, posiekanego imbiru.
Sposób przygotowania:
Kroimy marchew na małe kawałeczki i umieszczamy je w rondelku, po czym zalewamy wodą do momentu, aż będą całkowicie przykryte, a następnie gotujemy na średnim ogniu. Gdy już się zagotuje, dodajemy imbir i gotujemy aż do uzyskania miękkości warzyw. Dalej przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do dużej miski (wody nie wylewamy).
W dalszym kroku miksujemy marchew i imbir na gładką masę. Później dodajemy do letniej wody miód i mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Na koniec łączymy wodę z puree z marchwi i ponownie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do tygodnia.