Racuchy kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to babcie były mistrzami w ich przygotowaniu. Obecnie jest wiele przepisów w internecie lecz niczym się zbytnio nie różnią. Dlatego przychodzimy do was ze świetną alternatywą! Wystarczy, że dodasz ten składnik, a wyjdą rewelacyjne w smaku.
Na poprawę humoru i nie tylko, zawsze najlepszym pomysłem jest jedzenie, dlatego racuchy to idealna propozycja. Z dodatkiem budyniu będą bardzo puszyste i mięciutkie, a to sprawia, że dzień od razu staje się lepszy. Koniecznie wypróbuj pyszne racuchy budyniowe!
Racuchy z budyniem – pyszne i proste. Poznaj przepis
Proste i pyszne racuchy budyniowe to lepsza wersja klasycznych racuszków. Budyń sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i ma piękny aromat. Oto przepis!
Składniki:
» 2 szklanki mąki pszennej
» opakowanie drożdży suchych lub ok. 15 g drożdży świeżych
» szklanka ciepłego mleka
» opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
» 2 jajka
» 2-3 łyżki cukru
» szczypta soli
» 2 jabłka
» olej rzepakowy do smażenia
» cukier puder do posypania racuchów
Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżych drożdży, to najpierw zrób zaczyn – wkrusz je do naczynia, dodaj łyżkę mąki, szczyptę soli, cukier, a następnie zalej bardzo ciepłym mlekiem. Całość pomieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie, do dużej miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, wbij jajka i wszystko dokładnie pomieszaj.
Jeżeli używasz drożdży suszonych. to wsyp je do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki tak jak wyżej i dokładnie pomieszaj.
Ciasto odstaw na godzinę, aż wyrośnie i przygotuj jabłka – bierz je ze skórek, następnie pokrój w półplastry. Dodaj je do ciasta drożdżowego i pomieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką małe porcje ciasta z jabłkami. Smaż kilka minut na każdej stronie, aż racuchy będą rumiane. Porcje ciasta nie mogą być duże, ponieważ ciasto w trakcie smażenia musi jeszcze wyrosnąć.
Usmażone placuszki układaj na kratkach aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!
Jeśli lubisz domowe, drożdżowe wypieki, to sprawdź przepis na pyszne bułeczki lub swojski chleb. Palce lizać!