Sernik fistaszkowy z pewnością zadowoli każdego, kto kocha jeść słodkości. Oprócz niezwykłego smaku świetnie prezentuje się na talerzu. Ten sernik bazuje na pysznym, kruchym spodzie ciasteczkowym i delikatnej masie twarogowej z mascarpone – dosłownie rozpływa się w ustach!
Sernik do kawy to idealna propozycja po pysznym obiedzie i nie tylko, bo to ciasto akurat pasuje na każdą okazję. Aromatyczny spód sernika idealnie łączy się ze smakiem sera twarogowego, który ma delikatną nutę fistaszków. Ten sernik zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy najbardziej nie lubią masła orzechowego.
Pamiętaj ⇒ Sernik fistaszkowy pieczemy w niskiej temperaturze. Wtedy wierzch nie będzie pękać i nie spali się.
Poznaj przepis na sernik fistaszkowy, który podbija internet
Składniki:
Kruchy spód
› 150 g ciasteczek, np. herbatników
› 50 g solonych orzeszków ziemnych
› 60 g masła
Masa serowa
› 700g twarogu
› 250 g serka mascarpone
› 200 g gładkiego masła orzechowego
› 100 ml śmietany kremówki
› 200 g cukru
› 4 jajka
Ganache z białej czekolady
› 200 g masła
› 250 g białej czekolady
Przygotowanie:
Kruchy spód
Najpierw zmiksuj ciastka razem z orzeszkami, a potem dodaj masło rozpuszczone wcześniej w mikrofali. Wymieszaj i wyłóż równomiernie i dokładnie na tortownicę z papierem do pieczenia. Nie zapominaj, aby ciasto wyłożyć także po bokach tortownicy. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Masa serowa
Do dużej miski wsyp twaróg, masło orzechowe, cukier, kremówkę i jajka, a następnie zmiksuj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Na koniec dodaj mascarpone i chwilę miksuj, a potem wlej na zimny spód ciasteczkowy.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni z funkcją góra-dół i piecz przez godzinę lub 1,5 godziny. Sernik jest dobry wtedy, kiedy przy potrząsaniu foremką jego środek nie będzie się ruszał. Musi być jak sztywna galareta.
Po upieczeniu poczekaj aż ciasto ostygnie, a potem umieść ciasto w lodówce na przynajmniej 4 godziny.
Ganache z białej czekolady
Zrób ganache na wierzch sernika – utrzyj masło w temperaturze pokojowej na puszystą masę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodawaj ją powoli do masła. Wszystko mieszaj, aż składniki się połączą.
Wierzch wyłóż grubą warstwą ganache i posyp zmielonymi fistaszkami, możesz także zamiast orzeszków, posmarować kajmakiem połączonym z solonymi fistaszkami.
Ten smak jest obłędny – z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. A jeśli szukasz przepisu na klasyczny sernik, to koniecznie zobacz przepis na tradycyjny, pyszny sernik wiedeński.