Udka pieczone na ziemniakach to idealny obiad, bo jest szybki w przygotowaniu i w dodatku pyszny! Nie musisz oddzielnie gotować ziemniaków – upiecz je razem z aromatycznym mięsem z kurczaka. Szybsze przygotowanie i upieczenie wszystkiego razem pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu i cieszyć się daniem szybciej. Poznaj prosty i pyszny przepis.
Ten przepis jest banalnie prosty i szybki. Dzięki wysokiej temperaturze piekarnika będą gotowe w 30 minut. Są bardzo chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste i miękkie. Pieczone są na ziemniakach pokrojonych w niewielkie plasterki lub kostkę, przyprawionych i niezwykle aromatycznych.
Najlepiej smakują podane z surówką z pekinki i marchewki lub sałatą, pomidorkami i ogórkiem.
Udka pieczone na ziemniakach – pyszny i szybki pomysł na obiad
Składniki:
Udka z kurczaka
– 4 udka z kurczaka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka oregano
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
Ziemniaki
– 600 g ziemniaków
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
– pół łyżeczki czosnku granulowanego
– pół łyżeczki przyprawy curry
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Umieść je w misce, a potem do innego naczynia wlej olej, musztardę i przyprawy: słodka papryka, kurkuma, oregano, czosnek, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i wlej do podudzi z kurczaka oraz znów dokładnie ponownie pomieszaj.
Ziemniaki obierz ze skórki, a potem dokładnie umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Wsyp je do miski, a następnie dodaj olej i kolejno przyprawy: słodka wędzona papryka, czosnek granulowany, przyprawa curry, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i dodaj do ziemniaków, następnie wymieszaj.
Wyłóż na blaszkę równo wszystkie ziemniaki i ułóż na nich udka z kurczaka. Piekarnik nastaw na 230 stopni z funkcją termoobiegu, a kiedy się nagrzeje włóż blaszkę na pół godziny.
Podawaj z ulubioną surówką, ten obiad smakuje wyśmienicie, dlatego zachwyci każdego. Jest idealny dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnych i wymagających dań.