Grochówka jest bardzo znaną zupą na polskich stołach. Jej wyśmienity smak sprawia, że prosimy o dokładkę. Możesz przygotować ją w domu – bardzo prosto i szybko. Najlepiej smakuje jednak, kiedy jest podana z odpowiednim pieczywem. Dzięki temu smakuje obłędnie!
Aromatyczna grochówka to zupa, której ciężko sobie odmówić. Smakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Rozgrzewa i jest bardzo sycąca – można się nią porządnie najeść. Zupa grochowa z dodatkami warzyw i mięsa jest idealnym pomysłem na posiłek w mroźne dni.
Najlepiej smakuje podana z chlebem, ale mało kto wie, że z jednym, szczególnym rodzajem pieczywa smakuje wyśmienicie. A o jakie pieczywo chodzi? Sprawdźcie!
Grochówka podana z tym chlebem smakuje wyśmienicie!
Chodzi tutaj o chleb razowy żytni, najlepiej pieczony na naturalnym zakwasie i z mąką razową z pełnego przemiału. Według informacji podanych na stronie Piekarni Grzybki, taki dodatek działa korzystnie na naszą odporność oraz pracę przewodu pokarmowego.
Przepis na zupę grochową
Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego zrobi ją nawet każdy początkujący w kuchni. Idealna na zimowe, mroźne dni, bo rozgrzeje i sprawi, że poczujemy się mocno najedzeni. A z dodatkiem kromek chleba razowego żytniego jest jeszcze lepsza.
Poznajcie najlepszy i prosty przepis.
Składniki:
› 1 kg kiełbasy
› 500 g wędzonego boczku
› 700 g łuskanego grochu
› 500 g ziemniaków
› 2 cebule
› 2 marchewki
› 4 ząbki czosnku
› 15 g majeranku
› 4 liście laurowe
› sól
› pieprz
Przygotowanie:
Najpierw musisz namoczyć groch, w tym celu najlepiej jest zrobić to przez całą noc, a następnego dnia wlej do garnka 3 litry wody i zagotuj, a następnie wsyp groch i dodaj liście laurowe. Jednak gdy nie masz na to czasu, to wystarczy, że namoczysz go 3 godziny. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, a potem włóż je do zimnej wody.
Boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanej i suchej patelni. Dodaj mięso do gotującego się wywaru z grochem, wymieszaj. Cebulę posiekaj i podsmaż ją, do momentu, aż się zeszkli, a potem przesyp ją do zupy.
Marchewkę pokrój w kostkę, a następnie dodaj do zupy. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę wprost do zupy, dodaj też majeranek, sól i pieprz. Zupę gotuj przez około godzinę. Na koniec dodaj jeszcze pokrojone w kosteczkę ziemniaki i podsmażoną kiełbasę.
Gotuj zupę jeszcze przez około 15 minut i gotowe! Smacznego!
Szukasz pomysłu na deser do kawy? Zrób pyszne i szybkie ciasto czekoladowe z dwóch składników!