Zupa idealna na mroźne dni. Podana z tym pieczywem smakuje obłędnie

grochówka

REKLAMA

Grochówka jest bardzo znaną zupą na polskich stołach. Jej wyśmienity smak sprawia, że prosimy o dokładkę. Możesz przygotować ją w domu – bardzo prosto i szybko. Najlepiej smakuje jednak, kiedy jest podana z odpowiednim pieczywem. Dzięki temu smakuje obłędnie!

Aromatyczna grochówka to zupa, której ciężko sobie odmówić. Smakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Rozgrzewa i jest bardzo sycąca – można się nią porządnie najeść. Zupa grochowa z dodatkami warzyw i mięsa jest idealnym pomysłem na posiłek w mroźne dni.

REKLAMA

Najlepiej smakuje podana z chlebem, ale mało kto wie, że z jednym, szczególnym rodzajem pieczywa smakuje wyśmienicie. A o jakie pieczywo chodzi? Sprawdźcie!

Grochówka podana z tym chlebem smakuje wyśmienicie!

Chodzi tutaj o chleb razowy żytni, najlepiej pieczony na naturalnym zakwasie i z mąką razową z pełnego przemiału. Według  informacji podanych na stronie Piekarni Grzybki, taki dodatek działa korzystnie na naszą odporność oraz pracę przewodu pokarmowego.

REKLAMA


Przepis na zupę grochową

Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego zrobi ją nawet każdy początkujący w kuchni. Idealna na zimowe, mroźne dni, bo rozgrzeje i sprawi, że poczujemy się mocno najedzeni. A z dodatkiem kromek chleba razowego żytniego jest jeszcze lepsza.

Poznajcie najlepszy i prosty przepis.

Składniki:

› 1 kg kiełbasy

› 500 g wędzonego boczku

› 700 g łuskanego grochu

› 500 g ziemniaków

› 2 cebule

› 2 marchewki

› 4 ząbki czosnku

› 15 g majeranku

› 4 liście laurowe

› sól

› pieprz

Przygotowanie:

Najpierw musisz namoczyć groch, w tym celu najlepiej jest zrobić to przez całą noc, a następnego dnia wlej do garnka 3 litry wody i zagotuj, a następnie wsyp groch i dodaj liście laurowe. Jednak gdy nie masz na to czasu, to wystarczy, że namoczysz go 3 godziny.   Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, a potem włóż je do zimnej wody.

Boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanej  i suchej patelni. Dodaj mięso do gotującego się wywaru z grochem, wymieszaj. Cebulę posiekaj i podsmaż ją, do momentu, aż się zeszkli, a potem przesyp ją do zupy.

REKLAMA

Marchewkę pokrój w kostkę, a następnie dodaj do zupy. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę wprost do zupy, dodaj też majeranek, sól i pieprz. Zupę gotuj przez około godzinę. Na koniec dodaj jeszcze pokrojone w kosteczkę ziemniaki i podsmażoną kiełbasę.

Gotuj zupę jeszcze przez około 15 minut i gotowe! Smacznego!


Szukasz pomysłu na deser do kawy? Zrób pyszne i szybkie ciasto czekoladowe z dwóch składników!

Podziel się: