Kluski leniwe niewątpliwie są jedną z najbardziej popularnych, a jednocześnie najbardziej tradycyjnych polskich potraw, przy czym ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Propozycja Mateusza Gesslera dodaje jej niesamowitego aromatu i ciekawości.
Jako że podstawą klusek leniwych jest twaróg, często są podawane w słodkiej wersji. Swoją propozycją Mateusz Gessler pokazał, że pomimo tradycyjności, potrawa ta może być niesłychanie ciekawa i pyszna!
Kluski leniwe – przepis Mateusza Gesslera
Składniki:
700 g twarogu
3 łyżki masła
5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
220 g mąki
sól
miód do polania
odrobina cukru
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Masło z dodatkiem żółtek ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy twaróg. Z białek następnie ubijamy sztywną pianę, po czym wraz z mąką dodajemy ją do utartego sera. Całą masę mieszamy i wykładamy na stolnicę obsypaną mąką.
Z masy formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm i spłaszczamy nożem, po czym kroimy ukośne kluski o szerokości 2 cm. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania odpowiedniego poziomu miękkości. Po ich wyjęciu polewamy je stopionym masłem, miodem lub posypujemy cukrem czy cynamonem.