Panierka do kotleta schabowego jest jego najważniejszą częścią – jest chrupiąca i nadaje mu smaku. Pewnie większość z was dobrze wie, jak przygotować tradycyjnego schabowego czy filet z kurczaka. Ale jest pewien sposób na panierkę, która z pewnością Cię zaskoczy swoim smakiem i niezwykłą chrupkością!
Kotlet schabowy to danie idealne na obiad – szybkie, proste i niezwykle smaczne. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką lub mizerią. Panierka to element, który jest najważniejszy, bo to ona nadaje wyrazistości, smaku i przede wszystkim chrupkości.
Wszyscy znają klasyczną panierkę – z bułki tartej, płatków kukurydzianych czy nawet gęstej śmietany. Okazuje się, że jest dużo lepszy sposób na chrupiącą panierkę. Zobaczcie przepis!
Panierka do kotleta schabowego – niezwykle chrupiąca i smaczna!
Sposób przygotowania tej panierki polega na tym, że nie używamy bułki tartej, a mąki. Ważnym elementem jest też to, że na każdego kotleta przypada jedno jajko. Przygotowane w ten sposób kotlety są obłędnie delikatne, chrupiące i soczyste.
Składniki:
» 2 plastry schabu
» 2 jajka (1 jajko na 1 schabowego)
» mąka
» pieprz, sól, przyprawa do gyrosa
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbij tłuczkiem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Mąkę wsyp do miski, dodaj odrobinę przyprawy do gyrosa i wymieszaj. Każde jajko wbij do osobnego talerza, a potem dokładnie wymieszaj widelcem.
Plastry schabu kolejno obtaczaj w mące, a następnie namocz w jajku i znów w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety, w trakcie smażenia wlej pozostałe jajko na schabowe. Smaż z obu stron, aż będą złociste.
Smacznego!