Naleśniki na majonezie – może wydawać się to nieco dziwnym połączeniem. Okazuje się jednak, że ciasto naleśnikowe z tym składnikiem jest dużo lepsze niż tradycyjne. Po usmażeniu są niezwykle delikatne, elastyczne oraz chrupkie. Jeśli jesteś smakoszem naleśników, to koniecznie wypróbuj tego przepisu.
Naleśniki to danie, które uwielbiają zwłaszcza dzieci. Można przygotować je na wiele ciekawych sposobów. Niedawno pisaliśmy o tym, jak przygotować naleśniki z dodatkiem proszku budyniowego, który sprawia, że są rewelacyjne w smaku i bardziej wyraziste niż tradycyjne. Ale czy słyszeliście o naleśnikach na majonezie?
Naleśniki z dodatkiem majonezu to świetny pomysł, by urozmaicić nieco klasyczne receptury. Brzmi niecodziennie, ale jeśli uświadomimy sobie z czego zrobiony jest majonez, to z pewnością przestanie być to dla nas dziwne. Te naleśniki są niezwykle smaczne, delikatne i mają chrupiącą skórkę z wierzchu.
Naleśniki na majonezie – pyszne, delikatne i chrupiące z wierzchu
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem, to warto skorzystać z przepisu na naleśniki na majonezie. Są bardzo elastyczne – nie łamią się w trakcie zwijania. Naleśniki w takiej wersji sprawdzą się podane zarówno na słodko jak i wytrawnie. Jeśli chcesz przygotować naleśniki o wytrawnym smaku, to wystarczy, że pominiesz cukier.
Przepis na ciasto naleśnikowe z majonezem
Składniki:
– 2 łyżki majonezu
– 1 cukier wanilinowy
– 2 jajka
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru
– 2 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
– 10 łyżek mąki pszennej – około 200 g
– 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego do ciasta + do smażenia
– szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski dodaj jajka, majonez, cukier biały, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj mikserem, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę. Dodaj ciepłą wodę, a następnie wymieszaj, potem dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj całość na jednolitą masę, a pod koniec dodaj olej i miksuj mikserem.
Ciasto odstaw na około 20 minut, aby odpoczęło. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Wlewaj małe porcję ciasta, aby były cienkie i chrupiące, smaż z obu stron, aż będą złociste.
I gotowe! Smacznego!