Polenta to danie, które świetnie sprawdzi się jako zamiennik klasycznych dodatków do dań głównych, takich jak ziemniaki, ryż, kasza. Smakuje lepiej niż ziemniaczane puree – wypróbuj tego przepisu!
Czasem zastanawiamy się, co można podać zamiast ziemniaków czy ryżu. Wtedy warto mieć w zanadrzu przepis na polentę! To włoska potrawa, która bazuje na mące lub kaszce kukurydzianej. Idealna jako dodatek do dań mięsnych, ryb, zup i wielu pysznych przekąsek. Sprawdź najlepszy przepis na polentę.
Polenta zastąpi ziemniaki i ryż. Poznaj najlepszy i prosty przepis!
Z jakiej mąki przygotować polentę? Możesz użyć mąki kukurydzianej albo kaszki kukurydzianej. Jeśli chcesz przygotować polentę z mąki kukurydzianej to zastosuj proporcję 1:3 – to znaczy, że na szklankę mąki = trzy szklanki wody. Czas gotowania jest taki sam w przypadku mąki i kaszki. Gdy zdecydujesz się przygotować polentę, to warto użyć kaszki kukurydzianej niż mąki, wtedy smak będzie dużo smaczniejszy.
Gorąca polenta wyglądem przypomina gęstą owsiankę, a kiedy ostygnie robi się twardsza. Wtedy możesz pokroić ją na kawałki, a następnie upiec czy usmażyć – uzyskasz zupełnie nowy i oryginalny smak.
Składniki:
» 1 szklanka kaszki kukurydzianej
» 4 szklanki wody
» 50 g sera, najlepiej parmezanu
» 3 łyżeczki masła
» 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka i zagotuj, a następnie dodaj sól i wsyp całą szklankę kaszki kukurydzianej. Cały czas mieszaj, aby z kaszki nie porobiły się grudki, ale jeśli jest gładka, to zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu. Przykryj garnek pokrywką i gotuj 30-35 minut.
Bardzo ważne jest, aby w trakcie gotowania mieszać kaszę co 3-5 minut, a najlepsza i idealnie kremowa polenta wyjdzie wtedy, gdy będziesz mieszać ją cały czas. Zetrzyj ser na najdrobniejszych oczkach, dodaj do gorącej polenty, dodaj też masło. Mieszaj wszystko do momentu, aż masło i ser połączą się z masą, tworząc pyszną kompozycję smaków.
Jeśli chcesz urozmaicić polentę o bardziej wyrazisty smak, to warto użyć bulionu zamiast samej wody. Możesz także dodać kukurydzę z puszki. Smakuje rewelacyjnie z sosem, gulaszem, a nawet z jajkiem sadzonym i bekonem. Smacznego!