Napoleonka kojarzona jest z długim procesem przygotowywania, który wymaga posiadania sporych umiejętności. Nic bardziej mylnego! Bez problemu może ją przygotować każdy, poświęcając na to naprawdę mało czasu.
Ciasto bez pieczenia to znakomita alternatywa dla osób, które nie mają na to czasu lub chcą spróbować czegoś nieoczekiwanego. Deser w postaci napoleonki jest przykładem, jak można to szybko zrobić.
Składniki:
1200 ml mleka
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
90 g mąki pszennej tortowej
3 opakowania budyniu śmietankowego
40 herbatników
odrobina soli
cukier puder
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Na początek gotujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka mieszamy budynie i mąkę pszenną, aż do uzyskana jednolitej masy. Kiedy mleko z cukrem zacznie się gotować, dodajemy mieszankę mleka z budyniem. Zmniejszamy ogień i mieszamy wszystko za pomocą łyżki, rozbijając wszelkie grudki. Gotujemy do zgnęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszysty krem i stopniowo dodajemy po łyżce masy budyniowej, wszystko mieszając. Następnie wykładamy blachę do pieczenia folią spożywczą i układamy na niej warstwę herbatników, na które przelewamy masę i ponownie przykrywamy herbatnikami. Tak przygotowanie ciasto wkładamy na noc do lodówki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.