Chrzan stanowi jeden z ważniejszych składników świątecznych potraw, ale nie tylko. Najczęściej kupujemy go w sklepie, jednak przygotowanie go w domowych warunkach nie powinno sprawić nikomu problemów.
Domowy chrzan jest idealnym uzupełnieniem mięsnych potraw. Stanowi również element w przypadku niektórych sałatek czy surówek. Poniższy przepis pokazuje, jak go przyrządzić w domowym zaciszu.
Składniki:
300 g chrzanu umytego i obranego
45 ml soku z cytryny lub octu
60 ml wrzątku
5 g cukru
2 g soli
Sposób przygotowania:
Schłodzony i obrany chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach lub rozdrabniamy go w blenderze. Dodajemy do niego sok z cytryny, cukier oraz sól. Dolewamy również odrobinę wrzątku, dzięki czemu chrzan będzie bardziej puszysty.
Na sam koniec gotowy chrzan przekładamy do małego słoiczka. Mocno go ugniatamy, zamykamy i czekamy aż ostygnie. Następnie wkładamy go do lodówki i przetrzymujemy przez maksymalnie miesiąc.