Ten przepis na kotlety to świetna alternatywa dla klasycznych schabowych, które dosyć często podajemy w ciągu tygodnia. Ich panierka jest bardzo oryginalna i niezwykle smaczna. Przygotujesz je w kilka minut! Poznaj przepis.
Kotlety to danie często serwowane na polskich stołach. Można przygotować je na bardzo wiele sposobów! Niedawno pisaliśmy o kotletach w panierce śmietanowej, ziemniaczanej, a nawet chipsowej!
Wszystkie mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak, ale ostatnio bardzo popularny stał się przepis na kotlety w panierce z chleba tostowego. Przebija on swoim smakiem każdą wersję panierki! Poznaj rewelacyjny przepis.
Przepis na kotlety o niezwykłym smaku
Składniki:
» 2 filety z kurczaka
» świeży, mrożony lub suszony koperek
» pół cytryny
» sól i pieprz
» 2 łyżki oliwy z oliwek
» 6 kromek chleba tostowego
» 2 jajka
» 2 łyżki śmietanki 30%
» 1 łyżeczka słodkiej papryki
» masło do smażenia – 50-80g
Przygotowanie:
Filety podziel na kotlety, a następnie rozbij delikatnie tłuczkiem, aby nie powstały dziury. Włóż je do głębszego naczynia. Posiekaj koperek i dodaj do mięsa, a potem dodaj sok z połowy cytryny, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na czas przygotowywania panierki.
Chleb tostowy pokrój na małe kawałeczki, a potem je zmiel w blenderze lub malakserze na konsystencję mąki. Wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj przez 2 minuty – nie więcej – na wolnym ogniu. Wysyp całość na płaski talerz.
Jajka wbij do miski i dobrze rozmieszaj, następnie dodaj śmietankę i słodką paprykę i ponownie mieszaj. Kotlety maczaj w jajku, a następnie w panierce i smaż na patelni z rozgrzanym (nie spalonym) masłem. Temperatura smażenia nie może być wysoka!
I gotowe! Podawaj z pysznymi i aromatycznymi ziemniakami i surówką. Smacznego!