Sałatka jarzynowa to element, którego nie może zabraknąć w menu podczas świąt albo innych uroczystości. Duża miska wypełniona po brzegi sałatką jest zawsze mile widziana na stole. Jednak wielu Polaków ma skłonność do psucia smaku tej potrawy. Zdaniem Magdy Gessler nie należy dodawać do niej jednego składnika, ponieważ może on zniweczyć całe danie.
Jeśli zostały nam w kuchni wczorajsze warzywa lub produkty, które nie przydadzą się do zrobienia innych posiłków, to nie pozostaje nic innego jak zrobić z nich sałatkę.
To, że Magda Gessler zna się na gotowaniu, wiemy już od dawna. Tym razem restauratorka zdradziła jaki błąd popełnia większość Polaków w trakcie przyrządzania sałatki jarzynowej.
Sałatka jarzynowa bez cebuli?
Jakiś czas temu, Magda Gessler zamieściła na swoim Instagramie filmik, w którym pokazuje jak wraz z doświadczonym szefem kuchni, przygotowuje najlepszą świąteczną sałatkę jarzynową. Niektórych może to zaskoczyć, ale Pani Magda dała do zrozumienia, że umieszczenie cebuli w tej potrawie istotnie zaburzy balans smaków i zapachów. W porównaniu z innymi łagodnymi w smaku składnikami sałatki np. jajkami czy warzywami cebula ma od nich wyrazistszy smak, który w efekcie zdominuje całe danie. Dlatego też, dodanie nawet małej jej ilości zepsuje radość z jedzenia.
Sposób na smaczną sałatkę jarzynową
W pysznej sałatce jarzynowej nie może zabraknąć ziemniaków. To one dodają objętości potrawie, mają przyjemną fakturę i są bardzo sycące. Do sałatki lepiej nie dodawać bulw z dużą zawartością skrobi, najlepsze będą żółte i kleiste ziemniaki, które w trakcie mieszania zachowają strukturę.
Do sałatki warto dodać marchewkę, pietruszkę lub seler. Najlepiej ugotować je w esencjonalnym rosole, ponieważ wtedy nie oddadzą swojego smaku zwyczajnej wodzie i nabiorą trochę mięsnego posmaku, co dodatnio wpłynie na efekt końcowy.