Pomarańcze z kawą wydają się być niecodziennym połączeniem. Okazuje się jednak, że ciasto z tymi dwoma składnikami smakuje rewelacyjnie. Poznaj świetną alternatywę klasycznej babki i koniecznie wypróbuj tego przepisu!
Kawa i pomarańcze? To ciasto zaskoczy swoim smakiem każdego smakosza. Jest niezwykle pyszne, delikatne i mięciutkie, a zarazem proste w wykonaniu. Poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz! Poznaj przepis i wypróbuj – zaskocz bliskich i przyjaciół tym wypiekiem. Przypomina klasyczną babkę piaskową, ale jest dużo wilgotniejsze, idealne do filiżanki pysznej kawy po obiedzie.
Połącz pomarańcze z kawą – to ciasto zachwyca smakiem!
Składniki:
» 3 pomarańcze
» 3 jajka
» 1 szklanka cukru – 160 gramów
» 200 ml oleju roślinnego
» 1 szklanka mleka – 200 ml
» skórka pomarańczowa, starta – 1 łyżka
» 3 szklanki mąki – 360 gramów
» 1 opakowanie proszku do pieczenia – 10 gramów
» 2 łyżki kawy Nescafe Gold – 15 gramów
» Dodatkowo: 1,5 szklanki zimnego mleka i wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Na początku obierz pomarańcze, usuń szypułki i wystające skórki, a następnie pokrój je na małe kawałeczki. Wsyp je do dużej miski i zblenduj je bardzo dokładnie, aby nie było pływających kawałków i grudek.
Do innej, również dużej miski dodaj jajka oraz cukier i ubij je na gładką masę przez 5 minut – powstanie biały, bardzo puszysty kogel-mogel. Dodaj do masy olej i mleko, a następnie dodaj do masy startą skórkę i zblendowane wcześniej pomarańcze. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, a potem dodawaj porcjami mąkę, a na koniec wsyp proszek do pieczenia.
Przygotuj blaszkę – posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do 3\4 wysokości blaszki, a do reszty ciasta dodaj kawę Nescafe Gold oraz wymieszaj, do momentu aż kawa się połączy z ciastem pomarańczowym.
Kawową masę układaj łyżką na powierzchni pomarańczowej masy tworząc kółeczka. Weź łyżkę i wymieszaj delikatnie ciasto jednym ruchem, aby połączyć ze sobą dwie masy.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ciasto przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu polej gorące ciasto zimnym mlekiem. Na koniec posyp wierzch wiórkami kokosowymi i gotowe! Smacznego!