Kultowy kogel mogel w nowej wersji. Przypomina smak dzieciństwa

Fot. Creative Commons

W czasach PRL-u kogel mogel był jednym z najchętniej spożywanych deserów, głównie za sprawą dużej ilości cukru. Jest jednak propozycja, która w prosty sposób pozwoli nam sobie przypomnieć czasy dzieciństwa.

Niemal w każdym polskim domu niegdyś spożywano kogel model. Ukręcone jajka z dodatkiem cukru są pyszne, a przede wszystkim niezwykle słodkie. Poniższa receptura rzuca nowe światło na tę potrawę.

   

Składniki:

5 żółtek, ważne aby było w nich jak najmniej białek. Jeśli będzie w nich za dużo białka, kogel mogel nie ukręci sie dobrze.
5 łyżek stołowych cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego, bądź jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 gramów truskawek

   

Sposób przygotowania:

Żółtka, cukier i ekstrakt przekładamy do miski i ucieramy, aż masa się podwoi, a cukier całkowicie rozpuści. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy duże naczynie, do którego wlewamy wodę.

   

Ukręcone kokilki układamy w wodzie, a na ich dnie układamy owoce, które następnie zalewamy jajkami. Tak przygotowaną porcję pieczemy przez 10 minut.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News