Pyszne, kremowe i lekkie ciasto z nutą kawy to oczywiście tiramisu. Deser rodem z Italii ma wielu zwolenników na całym świecie. W tiramisu zachowany jest poprawny balans smakowy pomiędzy słodkością ciasta a cierpkością kawy. Zrób to nieziemskie ciasto samodzielnie i przekonaj się, jak jest smaczne.
Włoskie tiramisu
Serek mascarpone z dodatkiem likieru amaretto i głębokim espresso to niewątpliwie jedno z najznakomitszych połączeń, jakie wymyślono we Włoszech. Tam, słynny deser jest podawany już od lat 60. XX wieku. Co ciekawe, Włosi zazwyczaj jedzą to ciasto na II śniadanie (najczęściej w towarzystwie porannej kawy), a nie na deser, jak mogło się wydawać.
Wypróbuj przepis na tradycyjne tiramisu
Składniki:
250 ml mocnego espresso
500 g serka mascarpone
50 g cukru
250 g biszkoptów podłużnych (opcjonalnie okrągłych)
tabliczka czekolady
4 duże jajka
sól
90 ml likieru amaretto
Sposób przygotowania:
Zaparz espresso i odstaw je do wystudzenia. Następnie dolej 90 ml likieru amaretto i zamieszaj. Białka oddziel od żółtek, żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj do niej mascarpone i ponownie zmiksuj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę, po czym porcjami dodawaj ją do kremu z mascarpone i żółtek.
Do naczynia przelej kawę, namocz w niej biszkopty, a potem układaj w naczyniu na ciasto. Zostaw część biszkoptów na kolejną warstwę. Na pierwszej serii wilgotnych biszkoptów umieść część masy mascarpone (starannie ją rozprowadź) i ulokuj ostatnią partię namoczonych w espresso ciasteczek. Na górną część ciasta wyłóż resztę kremu i wierzch posyp startą czekoladą. Gotowy deser włóż do lodówki.
Tiramisu w wersji fit
Ten przepis to świetna opcja dla tych, którzy są na diecie. Do posłodzenia kremu serowego nie musisz używać cukru – zastąpisz go zdrowszym miodem. W tej recepturze zamiast kalorycznego serka mascarpone postaw na ser ricottę i skyr.
Składniki:
150 g skyra naturalnego
150 g ricotty
2 łyżki miodu
150 ml espresso
biszkopty
czekolada gorzka z wysoką zawartością kakao
Sposób przygotowania:
Przygotuj mocne espresso i odstaw do wystudzenia. W naczyniu umieść ricottę, skyr i miód, a następnie zmiksuj całość na gładki krem. Biszkopty namaczaj w kawie, a potem rozkładaj w odpowiednim naczyniu. Starannie rozmieść na nich masę, wyrównaj ją i układaj zamoczone w kawie ciasteczka. Znów wyłóż masę ze skyra i ricotty. Wierzch tiramisu oprósz startą gorzką czekoladą (lub ciemnym kakao). Deser umieść w lodówce, aby stężał.