Piernik niewątpliwie należy do najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. Idealnie sprawdza się np. jako przekąska do kawy. Poniższy przepis pozwala na upieczenie go w krótkim czasie.
Wilgotny i aromatyczny sernik niejednokrotnie wzbudzał w nas uczucie radości. Nie ma przecież nic lepszego, niż pyszne ciasto do porannej kawy. Poniższy przepis pozwala przygotować taki wypiek.
Składniki:
550g miodu
250 g masła
1,5 szklanki cukru
1,2 kg mąki pszennej
3 jajka
0,5 szklanki mleka
3 łyżeczki sody
50g przyprawy do piernika
szczypta soli
Sposób przygotowania:
W małym rondelku pogrzewamy i rozpuszczamy miód, cukier i masło. Zdejmujemy go z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Sodę następnie mieszamy z mlekiem, a mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej sól, przyprawę do piernika, jajka oraz sodę z mlekiem.
Wszystko dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając słodką mieszankę. Mieszamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Odstawiamy je następnie do szklanej miski i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Tak uszykowaną masę trzymamy w lodówce przez 3-4 tygodnie.