Latte z batata to niecodzienny pomysł na pyszny deser. Z pewnością skradnie Twoje serce. Aby je przygotować, potrzebujesz słodkich ziemniaków i kilku innych składników, poniżej znajdziesz prosty przepis.
Każdy, kto próbował domowego latte z batatów, uważa, że smakuje ono jak ciasto. Jeśli ugotujesz albo upieczesz te smaczne bulwy, wydobędziesz z nich więcej słodkiego i orzechowego smaku. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, a na dodatek jesteś fanem batatów i deserów, to ten napój z pewnością sprawi Ci mnóstwo przyjemności. W tej recepturze używamy mleka krowiego, ale możesz je też zastąpić napojem roślinnym (np. sojowym, migdałowym lub kokosowym).
Składniki:
1 szklanka mleka
pół szklanki pieczonego batata (ze skórką)
cynamon
1-2 łyżeczki cukru (bądź innego środka słodzącego)
pokruszone orzechy (wg uznania)
Przygotowanie:
Do blendera włóż ugotowane bataty, wlej mleko (lub napój roślinny) i zmiksuj. Masa powinna być gęsta. Przelej ją do rondelka i dodaj cukier do smaku. Podgrzewaj na średnim gazie, do momentu, aż zawartość się zagotuje; nieustannie ją mieszaj np. rózgą kuchenną, bo wtedy masa bardziej się napowietrzy. Po kilku minutach puszyste latte przelej do kubka lub szklanki, a w razie konieczności dodaj spienione mleko. Oprósz cynamonem i opcjonalnie posyp ulubionymi orzechami. Smacznego.