Ciasto czekoladowe bez cukru i mąki to pyszny pomysł na szybki deser, bo przygotujesz go dosłownie w 5 minut. Jest obłędnie pyszne i mocno czekoladowe, dlatego z pewnością przypadnie do gustu smakoszom czekolady! Poznaj rewelacyjny przepis.
Ten przepis jest błyskawiczny i niezwykle smaczny. Ciasto przygotowane jest w mikrofali więc nie wymaga nawet pieczenia w piekarniku. W dodatku nie potrzebuje mąki ani cukru, dlatego idealnie sprawdzi się w sytuacji awaryjnej, gdy mają odwiedzić nas goście. Jest mocno czekoladowe i smakuje wyśmienicie do świeżo zaparzonej filiżanki kawy. Oto błyskawiczny przepis!
Ciasto czekoladowe bez cukru i mąki – przepis
Składniki:
» 2 banany
» 2 jajka
» 4 łyżki kakao
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
» 50 g czekolady
» 45 ml mleka
» 15 g masła
Przygotowanie:
Banany obierz, a następnie wsyp je do malaksera, dodaj jajka, kakao proszek do pieczenia i zmiksuj całość na gładką masę. Wlej do foremki o wymiarach 14 cm i włóż do mikrofali na 5-8 minut.
Przygotuj w tym czasie polewę czekoladową. Do garnka wsyp kawałki czekolady, potem dodaj mleko i masło, a następnie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Wyjmij ciasto z mikrofalówki i wyłóż je z foremki na talerz. Polej je obficie czekoladową polewą i poczekaj chwilę, aż trochę zastygnie. To ciasto jest tak pyszne, że zniknie w kilka sekund. Smacznego!