Szarlotka jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Jest łatwa w przygotowaniu i pyszna, dlatego tak często pojawia się na naszych stołach. Poniższy przepis pozwoli przygotować najlepszą jej wersję.
Smakowita szarlotka jest doskonałym pomysłem na deser, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne spotkanie. Przygotowując ją według poniższego przepisu możemy być pewni znakomitego efektu smakowego.
Składniki na ciasto:
300 g mąki tortowej
200 g masła
100 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
2 żółtka
jajko
Składniki na nadzienie:
2,5 kg jabłek
45 g cynamonu
5 g startego imbiru
2 g kardamonu
15 g cukru
Składniki na piankę:
2 białka
50 g cukru
Sposób przygotowania:
Rozdrobnione zimne masło wkładamy do miski, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder i mieszamy lub miksujemy. Po połączeniu się składników dodajemy żółtka i całe jajko. Wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie jednolite, formujemy kulę, dzielimy na połowę i owijamy w folię. Całość spłaszczamy i wkładamy do lodówki.
Owoce następnie myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nesienne i kroimy w kostkę. Jabłka podsmażamy na małym ogniem z dodatkiem imbiru, kardamonu i cynamonu. Po wyjęciu ciasta z lodówki jedą połowę rozwłkowujemy i kładziemy na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Białka w międzyczasie ubijamy z cukrem, a potem wypełniamy tym spód. Na wierzchu układamy drugą połowę ciasta z nadzieniem. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.