Paprykarz niewątpliwie kojarzy nam się z rybą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować tego smakołyku w wersji wegańskiej. Poniższy przepis pozwala to uzyskać.
Paprykarz dla wielu osób jest niezwykłym smakołykiem. Dla wielu jest z kolei jednym z kultowych odwołań do polskiej historii. Poniższa wersja pozwala uzyskać ciekawy efekt w kuchni.
Składniki:
380 g ugotowanego do ryżu
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
40 g koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 g mielonej wędzonej papryki
20 g oliwy
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę, startą marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy do tego ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dusimy do miękkości, a po tym wyjmujemy przyprawy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wszystko blendujemy, a na koniec mieszamy z ryżem.