REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJogurtowe kruche ciasto. Jest tak pyszne i kremowe, że oszalejesz!

Jogurtowe kruche ciasto. Jest tak pyszne i kremowe, że oszalejesz!

jogurtowe ciasto kruche
YouTube | Natašine Slastice

Jogurtowe kruche ciasto to pyszny deser, który sprawdzi się idealnie do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Jest tak przepyszne i delikatne, że dosłownie oszalejesz na punkcie tego ciasta. Wyglądem przypomina nieco sernik, ale jest dużo bardziej prostsze w wykonaniu i znacznie lepsze w smaku. Oto przepis!

REKLAMA

To ciasto jest obłędne – ma pyszny, kruchy spód, a na nim kremowa i bardzo aromatyczna masa jogurtowa. Niezwykłe i bardzo wyraziste w smaku, z pewnością pokochasz ten przepis, bo jest też banalny w wykonaniu. Przedstawiamy najlepszy przepis na ciasto jogurtowe, które zrobisz nie jeden raz, bo jest tak pyszne, że je od razu pokochasz!

Jogurtowe kruche ciasto – przepis

jogurtowe ciasto kruche
YouTube | Natašine Slastice

Składniki:

Kruche ciasto:

» 350 g mąki

» 200 g margaryny lub masła

» 100 g cukru

» 1 proszek do pieczenia

» 5 żółtek

Jogurtowa masa:

» 5 białek jaj

» 250 g cukru

» 3 opakowania cukru wanilinowego

» 500 ml śmietany kremówki

» 1 l jogurtu greckiego

» starta skórka z 1 cytryny

» 5 łyżek mąki

Przygotowanie:

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Potem wsyp cukier, dodaj żółtka i posiekaną margarynę lub masło – całość zagnieć i podziel na dwie równe części. Każdą część zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.

Po tym czasie wyjmij jedną połówkę ciasta i rozwałkuj je, a potem wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, a następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.

Przygotuj masę jogurtową. Białka ubij na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach, jednocześnie ciągle miksując dodawaj partiami cukier. Dodaj jogurt, śmietankę kremówkę, cukier wanilinowy i startą skórkę z cytryny. Całość zmiksuj i wylej na podpieczony kruchy spód, a następnie na wierzch zetrzyj drugą połówkę kruchego ciasta z zamrażarki i włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 45 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA