Tarta jest ciastem idealnym na każdą okazję. Jego kruchość w połączeniu ze słodkością sprawiają, że trudno jest się mu oprzeć. Poniższy przepis w zupełności to udowadnia.
Każdy, kto choć raz w życiu spróbował tarty z bezą zdecydowanie jest w stanie stwierdzić, że jest to pyszne ciasto. Miłośnicy takich smaków mogą skorzystać z poniższego przepisu i rozkoszować się pysznym smakiem.
Składniki na ciasto:
180 g mąki
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Składniki na truskawowe nadzienie:
300 g truskawek
4 łyżki dżemu truskawkowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 24 cm i smarujemy ją masłem. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i pokrojone na mniejsze kawałki ciasto. Miksujemy, aż uzyskamy okruchy. Następnie dodajemy żółtko i łyżkę wody i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie je rozwałkowujemy, a potem wykładamy nim dno i brzegi formy.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, a na czas nagrzewania ciasto włożyć do lodówki. Przed pieczeniem warto położyć na nie folię lub papier do pieczenia i wysypać np. suchą fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut.
Potem myjemy i suszymy truskawki, pozbywając się szypułek. Kroimy je na połówki lub ćwiartki i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Po upieczeniu ciasta smarujemy spód dżemem i wykładamy truskawki, wypełniając całą powierzchnię.
Przygotowując bezę, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wlewamy białka i ubijamy, aż do uzyskania sztywnej piany. Potem stopniowo dodajemy cukier, wciąż miksując. Pod sam koniec miksowania wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na spód z truskawkami i pieczemy przez 20 minut.