Ciasto cytrynowe to szybki i pyszny pomysł na deser do poobiedniej filiżanki kawy, ale nie tylko. Sprawdzi się na każdą okazję, bo jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Poznaj rewelacyjny przepis na ciasto, które jest niezwykle aromatyczne i pyszne!
To ciasto jest tak proste w wykonaniu, że poradzi sobie z nim każdy, a zwłaszcza początkujący kucharze. Zaskoczy smakiem każdego, bo jest niesamowicie aromatyczne, a zarazem delikatne i lekkie. Nie wymaga wielu skomplikowanych i trudno dostępnych składników, bo bazuje głównie na soku i skórce z cytryny. Jest tak smaczne, że musisz je wypróbować!
Ciasto cytrynowe – pyszne i aromatyczne. Przepis
Składniki:
Biszkopt cytrynowy:
» 2 jajka
» 60 g cukru
» 1 łyżeczka aromatu waniliowego
» 20 g masła
» 15 g mleka
» 60g mąki tortowej
» skórka z jednej cytryny
Mus cytrynowy:
» 1 jajko
» 50 g cukru
» 50 g soku z cytryny
» 45 g masła
Lukier:
» 10 g soku z cytryny
» 45 g cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotuj biszkopt cytrynowy. Do miski wbij 2 jajka i dodaj cukier oraz aromat waniliowy, a następnie zmiksuj przez 5 minut. Do dużej miski wlej wrzącą wodę, a potem umieść w niej miskę z jajkami i miksuj przez kolejne 5 minut. Wyjmij z miski z wodą i miksuj, do momentu, aż masa będzie gładka, jasna i bardzo puszysta. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i dodaj do masy, następnie wymieszaj delikatnie. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj drewnianą łyżką.
Masło i mleko rozpuść w mikrofali, a jeśli jej nie posiadasz, to postaw na mały ogień i nie dopuść do wrzenia – masło musi się tylko rozpuścić. Gdy się rozpuści, wymieszaj i dodaj 1 łyżkę przygotowanej wcześniej masy cytrynowej oraz wymieszaj. Dodaj to do pozostałej masy i ponownie delikatnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut.
W tym czasie przygotuj mus cytrynowy do przełożenia ciasta. Wyciśnij sok z jednej cytryny. Do miski wbij jajko i dodaj cukier, a następnie wymieszaj trzepaczką lub łyżką. Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Masło pokrój na małe kawałki i dodaj do masy, a potem przelej wszystko do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewaj całość, aż masło się rozpuści i połączy ze składnikami. Włóż do lodówki na pół godziny, aż zgęstnieje, a w tym czasie przygotuj lukier. Do cukru pudru dodawaj sok z cytryny, ciągle mieszając.
Upieczone ciasto przekrój na 3 blaty, następnie posmaruj każdy blat musem cytrynowym. Na koniec polej wierzch ciasta lukrem. I gotowe, smacznego!