Wegetariańskie posiłki zyskują coraz większą popularność, a przepisów na potrawy bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego jest coraz więcej. Przykładem jest poniższy przepis na steki z kalafiora.
Potrawy bezmięsne są nie tylko nie lada gratką dla osób unikających takich produktów, ale także są zdrowe i bogate w wiele składników odżywczych. Poniższa receptura jest tego najlepszym przykładem.
Składniki:
1 duży kalafior lub dwa mniejsze
80 ml ketchupu (około 1/3 szklanki)
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu, syropu klonowego lub daktylowego
3 ząbki czosnku
olej
przyprawy: ½ łyżeczki soli, 1 łyżka wędzonej papryki, ½ – 1 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Kalafiora oczyszczamy z liści, dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na pół. Zaczynamy od środka i wykrawamy plastry o grubości 1,5-2 cm. Pozostałe części można zamarynować i użyć do innego dania. Do średniej miski wkładamy ketchup, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, 6 łyżek oleju i przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy.
Steki z kalafiora maczamy i nacieramy marynatą. Robimy to dokładnie, aby nie połamać warzywa. Steki odkładamy na godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra-dół), a plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo zalewamy je marynatą. Pieczemy przez 20-25 minut.