Upiecz udka z kurczaka w ten sposób, a nie pożałujesz. Będą obłędne w smaku, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Ich smak pokocha każdy smakosz!
Udka pieczone w piekarniku to genialny i smaczny pomysł na obiad. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Idealnie smakują wtedy, gdy podamy je z puree ziemniaczanym i pyszną surówką z pora, marchewki i jabłka.
Upiecz udka z kurczaka ten sposób! Będą chrupiące i soczyste
⇔ Najważniejsze jest to, żeby zamarynować mięso przed pieczeniem w mleku, miodzie i czosnku. To sprawi, że będzie niezwykle soczyste w środku, a skórka będzie idealnie chrupiąca. Poznaj przepis!
Składniki:
» 1 kg udek z kurczaka
» 3 łyżki oleju roślinnego
» 1 łyżka musztardy i ketchupu
» 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
» 1 łyżeczka kurkumy w proszku
» 1 łyżeczka suszonego oregano
» ząbek czosnku
» 1 łyżeczka soli
» pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Udka zamarynuj: łyżkę miodu dodaj do miski, wlej 1-2 szklanki mleka i dodaj świeży, przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż do marynaty mięso, a potem odstaw do lodówki na godzinę.
W drugiej misce umieść olej, musztardę, ketchup, czosnek, sól, pieprz, oregano, kurkumę i słodką paprykę, a następnie całość wymieszaj dokładnie.
Gdy udka się zamarynują, przełóż je do miski z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz udka przez 40-45 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym i surówką z pora, jabłka, marchewki i kapusty pekińskiej. Smacznego!