Naleśniki pomidorowe to wyśmienita i niezbyt popularna wersja tych tradycyjnych. Są obłędnie chrupiące, a dodatek koncentratu pomidorowego sprawia, że mają bardzo oryginalny aromat i wyrazisty smak. Poznaj przepis.
Pomidorowa wersja naleśników jest bardzo oryginalna. Przepis jest błyskawiczny i prosty, dlatego poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz. Najlepiej smakują z dodatkiem hummusu, albo guacamole. Poznaj rewelacyjny i nietypowy przepis, a potem koniecznie go wypróbuj!
Naleśniki pomidorowe – smaczne i oryginalne. Przepis
Składniki:
» 2 szklanki mąki
» 1 szklanka mleka
» 1 szklanka wody mineralnej
» 2 jajka
» 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
» 2 łyżeczki cukru pudru
» 2 łyżki miękkiego masła
» szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski dodaj mleko, wodę mineralną, masło, jajka i koncentrat pomidorowy, następnie zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Dodaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli, a potem ponownie zmiksuj.
Patelnię rozgrzej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Wlewaj porcje masy naleśnikowej, następnie smaż je z dwóch stron do momentu, aż będą chrupiące i bardziej złociste.
Gotowe naleśniki pomidorowe podawaj z hummusem, guacamole, twarożkiem. Smacznego!