Ciasto arabskie nie wymaga składników takich jak jajka i mąka. Zwane inaczej Namoura, bazuje na kaszy manny oraz wiórkach kokosowych. Smak ciasta arabskiego jest niezwykle pyszny i oryginalny. Poznaj przepis!
Ten wypiek sprawdzi się na wiele różnych okazji, a zwłaszcza tych niespodziewanych. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne i bardzo proste. Ma wyjątkowy smak, dlatego koniecznie wypróbuj tego przepisu!
Ciasto arabskie – bez jajek i mąki. Przepis
Składniki:
2 szklanki kaszy manny
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 ml oleju rzepakowego
Syrop cukrowy:
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryn
Przygotowanie:
Do miski wsyp kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. W drugiej misce umieść olej i mleko, wymieszaj. Połącz ze sobą składniki mokre i suche, mieszaj łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a potem wlej wcześniej przygotowaną masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez 30-35 minut. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy.
Do garnka wlej wodę i zagotuj, następnie wsyp cukier i dodaj kilka kropel soku z cytryny, wymieszaj. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.
Po upieczeniu pokrój ciasto od razu (jeszcze gorące) na równe kawałki, następnie polej je obficie syropem cukrowym i odstaw do czasu, aż syrop cały się wchłonie w ciepłe ciasto. I gotowe, smacznego!