Cukinia jest jednym z ulubionych warzyw Polaków i bez problemu można je dostać na każdym straganie. Na jej bazie bez problemu można przygotować pyszną surówkę, będącą świetnym pomysłem na dodatek do obiadu.
Delikatny smak cukinii sprawia, że można ją używać na wiele sposobów i do wielu potraw. Jednym z pomysłów jest pyszna i aromatyczna surówka, stanowiąca idealny dodatek do obiadu.
Składniki:
2 średnie cukinie
1 marchewka
1 jabłko (twarde, np. ligol)
1 mała cebula
1 spory ogórek gruntowy
sól i pieprz
mały jogurt naturalny gęsty
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ze skórką ścieramy na tarce, podobnie jak marchewkę i ogórka. Obrane jabłko kropimy sokiem z cytryny i również ścieramy. Cebulę z kolei kroimy w drobną kostkę. Sos przygotowujemy poprzez zmieszanie jogurtu, majonezu, soli i pieprzu. Cukinię odsączamy przez sitko, a potem wszystko łączymy i odstawiamy na 10-15 minut.