Ciasto marmurkowe jest szybkie w wykonaniu, bardzo smaczne i puszyste. Idealne do filiżanki kawy czy też herbaty. Ten przepis jest najlepszy, bo prosty i ekspresowy! Koniecznie sprawdź i wypróbuj!
To ciasto przypomina wyglądem klasyczną babkę, ale jednak różni się nieco smakiem. Jest bardziej aromatyczne, wyraziste i przede wszystkim bardzo puszyste. Poznaj przepis i zachwyć tym ciastem swoich bliskich, a na pewno będą prosić o więcej.
Ciasto marmurkowe – puszyste i obłędne w smaku. Przepis
Składniki:
» 150 g cukru
» 3 jajka
» 250 g jogurtu naturalnego
» 120 ml oleju roślinnego
» 1 łyżka cukru wanilinowego
» 2 łyżki proszku do pieczenia
» 300 g mąki pszennej
» 2 łyżki kwaśnej śmietany
» 25 g gorzkiego kakao
» 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do miski wsyp cukier, następnie dodaj jajka i ubij całość na gładką i puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny i wlej olej, a potem całość wymieszaj energicznie. Dodaj cukier wanilinowy, wymieszaj i dodaj proszek do pieczenia. Potem przesiej od razu mąkę do masy i mieszaj drewnianą łyżką, do momentu, aż składniki się połączą.
Gdy wymieszasz ciasto z mąką, dodaj gęstą śmietanę, a następnie wymieszaj. Do drugiej miski przelej 1/3 przygotowanego ciasta. Kakao wsyp do miseczki, dodaj mleko i wymieszaj, a potem dodaj do miski z 1/3 odlanego ciasta. Wymieszaj całość energicznie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wlewaj na zmianę porcję jasnego ciasta i ciemnego. Potem przemieszaj lekko patyczkiem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i krój po ostygnięciu. Smacznego!