Ciasto marmurkowe – puszyste i bardzo smaczne. Prosty i szybki przepis

Ciasto marmurkowe
YouTube | Un jour Une recette

Ciasto marmurkowe jest szybkie w wykonaniu, bardzo smaczne i puszyste. Idealne do filiżanki kawy czy też herbaty. Ten przepis jest najlepszy, bo prosty i ekspresowy! Koniecznie sprawdź i wypróbuj!

REKLAMA

To ciasto przypomina wyglądem klasyczną babkę, ale jednak różni się nieco smakiem. Jest bardziej aromatyczne, wyraziste i przede wszystkim bardzo puszyste. Poznaj przepis i zachwyć tym ciastem swoich bliskich, a na pewno będą prosić o więcej.

Ciasto marmurkowe – puszyste i obłędne w smaku. Przepis

Ciasto marmurkowe
YouTube | Un jour Une recette

Składniki:

» 150 g cukru

» 3 jajka

» 250 g jogurtu naturalnego

» 120 ml oleju roślinnego

» 1 łyżka cukru wanilinowego

» 2 łyżki proszku do pieczenia

» 300 g mąki pszennej

» 2 łyżki kwaśnej śmietany

» 25 g gorzkiego kakao

» 2 łyżki mleka

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski wsyp cukier, następnie dodaj jajka i ubij całość na gładką i puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny i wlej olej, a potem całość wymieszaj energicznie. Dodaj cukier wanilinowy, wymieszaj i dodaj proszek do pieczenia. Potem przesiej od razu mąkę do masy i mieszaj drewnianą łyżką, do momentu, aż składniki się połączą.

Gdy wymieszasz ciasto z mąką, dodaj gęstą śmietanę, a następnie wymieszaj. Do drugiej miski przelej 1/3 przygotowanego ciasta. Kakao wsyp do miseczki, dodaj mleko i wymieszaj, a potem dodaj do miski z 1/3 odlanego ciasta. Wymieszaj całość energicznie.

REKLAMA

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wlewaj na zmianę porcję jasnego ciasta i ciemnego. Potem przemieszaj lekko patyczkiem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i krój po ostygnięciu. Smacznego!

Podziel się: