Chrupiące chipsy bez ziemniaków to przepis, o którym mało kto ma pojęcie. Te chipsy są pyszne i tak samo smaczne jak te ziemniaczane. Poznaj rewelacyjną recepturę i koniecznie wypróbuj!
Nie masz ziemniaków, ale masz ochotę na chipsy? Smak chipsów z ziemniaków zna każdy z nas, ale czy słyszeliście o tych bez ziemniaków? Jeśli nie, to warto ich spróbować, bo są niepowtarzalne w smaku. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku prostych składników. Zobacz przepis i zapisz go na później, z pewnością zachwycisz nim swoich bliskich!
Chrupiące chipsy bez ziemniaków – przepis
Składniki:
» 100 g mąki ryżowej lub skrobi ziemniaczanej
» 1 łyżeczka soli
» 2 łyżki oliwy z oliwek
» 150 ml wody
» 1 łyżka oregano
→ Jeśli masz ochotę na chipsy o smaku paprykowym, dodaj łyżkę słodkiej papryki. Chipsy czosnkowe – łyżka czosnku granulowanego. Chipsy cebulowe – łyżka suszonej cebuli.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę ryżową, ale jeśli jej nie posiadasz to możesz użyć skrobi ziemniaczanej lub ewentualnie mąki kukurydzianej. Dodaj sól, oliwę z oliwek i oregano, następnie mieszaj wszystko energicznie. Dolewaj partiami wodę ciągle mieszając.
Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, możesz dodać przyprawy podane powyżej, jeśli chcesz uzyskać inny smak i wymieszaj je energicznie.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Weź małą łyżkę i nabieraj małe porcje ciasta, następnie wylewaj je na blaszkę tworząc niewielkie chipsy. Piecz przez 10 minut.
Upieczone chipsy podawaj z sosem np. czosnkowym, albo podawaj bez sosu. Smacznego!