Okres na fasolkę szparagową jest długo wyczekiwanym momentem przez wiele osób. Poniższy przepis na fasolkę zapiekaną pod serową pierzynką sprawi, że jeszcze więcej osób będzie czekało na jej dostępność!
Składniki:
500 g fasolki szparagowej
200 g grzybów
100 g żółtego sera
2 plastry wędzonego boczku
250 ml śmietany 18%
250 ml bulionu
3 ząbki czosnku
cebula
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Odcinamy końcówki od fasolek, myjemy je i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy przez 5 minut, po czym ją odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Grzyby i cebulę drobno kroimy, podobnie z czosnkiem. Boczek podgrzewamy na suchej patelni i kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę. Po kilku minutach dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy.
Całość smażymy przez 3 minuty, dodajemy czosnek, a po chwili bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 8 minut. Potem dodajemy śmietankę, a następnie fasolkę. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, prószymy serem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.