REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTruskawkowe ciasto bez pieczenia. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach!

Truskawkowe ciasto bez pieczenia. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach!

Truskawkowe ciasto bez pieczenia
YouTube | Natašine Slastice

Truskawkowe ciasto bez pieczenia to wyśmienity deser na upalne dni. Przygotujesz je w ekspresowym tempie. Jest tak pyszne i delikatne, że na pewno często będzie gościć na Twoim stole. Poznaj rewelacyjny przepis!

REKLAMA

Truskawki to owoce, które idealnie nadają się do ciast i deserów. Można z nich przygotować np. sernik truskawkowy, koktajl czy domowe lody. W upalne dni warto jednak zrobić coś, co nie wymaga pieczenia i nie ogrzeje pomieszczeń. Dlatego przedstawiamy pyszny i błyskawiczny przepis na ciasto truskawkowe bez pieczenia. Koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni!

Truskawkowe ciasto bez pieczenia – pyszne i błyskawiczne! Przepis

Truskawkowe ciasto bez pieczenia
YouTube | Natašine Slastice

Składniki:

Spód:

» 1 litr mleka

» 200 g kaszy manny

» 140 g cukru

» 3 łyżki kakao

» 140 g czekolady

Krem truskawkowy:

» 2 puddingi waniliowe

» 2 cukry wanilinowe

» 500 ml mleka

» 110 g cukru

» 400 ml śmietany kremówki

» 500 g świeżych truskawek

Dodatkowo: bita śmietana wedle uznania do dekoracji

Przygotowanie:

Do miski wsyp kaszę manną, dodaj kakao oraz cukier i wszystko wymieszaj. Wlej mleko do garnka i zagotuj, a potem zdejmij z ognia i dodaj od razu dodaj wymieszane wcześniej sypkie składniki. Postaw znów na ogień, lekko zagotuj i jednocześnie mieszaj energicznie, aż masa się zagęści. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, następnie mieszaj aż składniki się połączą.

Blaszkę przemyj wodą i nie wycieraj, następnie wyłóż przygotowany spód i wyrównaj, następnie odstaw do przestygnięcia.

Krem truskawkowy: do miski dodaj budynie waniliowe, cukier wanilinowy oraz cukier, dodaj trochę mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i dodaj masę z budyniami, energicznie wymieszaj i znów podgrzewaj, aż masa będzie gęsta.

Przelej do miski, następnie pokrój truskawki na niewielkie kawałeczki. Gdy masa ostygnie zmiksuj ją przez chwilę, by była gładka i jednolita. Do innej miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj ją porcjami do masy budyniowej i miksuj. Na koniec dodaj truskawki i całość wymieszaj łyżką. Wyłóż masę na spód i wierzch udekoruj bitą śmietaną.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA