Truskawkowe ciasto bez pieczenia to wyśmienity deser na upalne dni. Przygotujesz je w ekspresowym tempie. Jest tak pyszne i delikatne, że na pewno często będzie gościć na Twoim stole. Poznaj rewelacyjny przepis!
Truskawki to owoce, które idealnie nadają się do ciast i deserów. Można z nich przygotować np. sernik truskawkowy, koktajl czy domowe lody. W upalne dni warto jednak zrobić coś, co nie wymaga pieczenia i nie ogrzeje pomieszczeń. Dlatego przedstawiamy pyszny i błyskawiczny przepis na ciasto truskawkowe bez pieczenia. Koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni!
Truskawkowe ciasto bez pieczenia – pyszne i błyskawiczne! Przepis
Składniki:
Spód:
» 1 litr mleka
» 200 g kaszy manny
» 140 g cukru
» 3 łyżki kakao
» 140 g czekolady
Krem truskawkowy:
» 2 puddingi waniliowe
» 2 cukry wanilinowe
» 500 ml mleka
» 110 g cukru
» 400 ml śmietany kremówki
» 500 g świeżych truskawek
Dodatkowo: bita śmietana wedle uznania do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski wsyp kaszę manną, dodaj kakao oraz cukier i wszystko wymieszaj. Wlej mleko do garnka i zagotuj, a potem zdejmij z ognia i dodaj od razu dodaj wymieszane wcześniej sypkie składniki. Postaw znów na ogień, lekko zagotuj i jednocześnie mieszaj energicznie, aż masa się zagęści. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, następnie mieszaj aż składniki się połączą.
Blaszkę przemyj wodą i nie wycieraj, następnie wyłóż przygotowany spód i wyrównaj, następnie odstaw do przestygnięcia.
Krem truskawkowy: do miski dodaj budynie waniliowe, cukier wanilinowy oraz cukier, dodaj trochę mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i dodaj masę z budyniami, energicznie wymieszaj i znów podgrzewaj, aż masa będzie gęsta.
Przelej do miski, następnie pokrój truskawki na niewielkie kawałeczki. Gdy masa ostygnie zmiksuj ją przez chwilę, by była gładka i jednolita. Do innej miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj ją porcjami do masy budyniowej i miksuj. Na koniec dodaj truskawki i całość wymieszaj łyżką. Wyłóż masę na spód i wierzch udekoruj bitą śmietaną.