Buraki są wspaniałymi warzywami, na bazie których można przygotować wiele pysznych potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która sprawi, że trudno będzie się od niej odczepić.
Składniki:
700 g buraków
1 l bulionu warzywnego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
5 łyżek oliwy
przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę, po czym czekamy aż ostygną. Obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze części. Obraną i pokrojoną cebulę szklimy na oliwie, po czym dodajemy czosnek, buraki i przyprawy.
Wszystko smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Potem dodajemy sok pomarańczowy i bulion oraz skórkę z pomarańczy. Przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Potem wszystko miksujemy na gładki krem.