Niepozorne liście kalafiora są zasobne w selen, kwas foliowy, potas, wapń i witaminę C, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania różnych przysmaków.
Mało kto ma świadomość tego, że z liści po kalafiorze można zrobić pyszne potrawy. Zdecydowana większość ludzi po prostu je wyrzuca, a to duży błąd. Dowiedz się, jak można je wykorzystać w kulinariach.
Patent na wykorzystanie liści kalafiora
Z liści kalafiora można zrobić różne i przy tym smakowite potrawy – zarówno w postaci pieczonej, gotowanej, smażonej, jak i kiszonej. Duże liście można z sukcesem dodać zupy czy koktajli. Natomiast te młode i delikatne mogą być kapitalnym składnikiem letniej surówki, która będzie znakomitym dodatkiem do pieczonego mięsa oraz młodych ziemniaków. Mogą one być także zamiennikiem sałaty – wystarczy, że położysz je na kanapce zamiast niej. Jeśli masz zamiłowanie do gotowania, lubisz eksperymentować w kuchni i spędzać w niej czas, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w taki właśnie sposób wykorzystać liście kalafiora.
Liście kalafiora – jak je przechowywać?
Po oderwaniu liści od kalafiora należy je włożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawić go do lodówki. Niska temperatura sprawi, że liście przetrwają do 7 dni.