Keks to słodki przysmak, który można przygotować w prosty sposób i w ekspresowym tempie. Sprawdź recepturę Ewy Wachowicz na to wyśmienite ciasto – królują w nim soczyste owoce i chrupiące orzechy.
Podstawowym składnikiem keksu są kolorowe bakalie. Wypiek jest bardzo aromatyczny, więc jeśli zamierzasz go upiec, wówczas jego zapach rozejdzie się po całej kuchni.
Przepis Ewy Wachowicz na pyszny keks
Do zrobienia tradycyjnego keksu używa się bakalii oraz wielobarwnych kandyzowanych owoców. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyci smakiem każdego łasucha. Jest słodkie, niezwykle aromatyczne i wilgotne w smaku. Sprawdź poniższą recepturę na ten zjawiskowy przysmak.
Składniki:
200 g cukru
400 g bakalii
300 g mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1 kostka masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego rumu
skórka z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrami, wbij jajka, dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj składniki do masy jajecznej – nieustannie ucieraj. Rodzynki namocz w gorącej wodzie (1/3 szklanki wody) z dodatkiem rumu. Posiekaj bakalie (np. owoce suszone lub kandyzowane, skórkę pomarańczową, orzechy (według gustu). Odsącz rodzynki, oprósz je odrobiną mąki i zamieszaj (w ten sposób bakalie nie opadną na dno w trakcie pieczenia).
Bakalie dodaj do ciasta, po czym wymieszaj je i przełóż do keksówki (wymiary 10 × 25 cm). Wysmaruj ją wcześniej masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Deser wstaw do pieca rozgrzanego do temp. 180°C i grzej przez około 70 minut. Smacznego.