Ciasto „zemsta teściowej” to wspaniały słodki przysmak na każdą okazję. Jego nazwa może wzbudzić u niektórych osób mieszane uczucia, gdyż stosunki z teściową to temat żartów czy memów, a nie za bardzo kojarzy się nam z kulinariami. Sprawdź recepturę na ciasto zemsta teściowej – efektowną ozdobę każdego stołu.
Placek zemsta teściowej – wiśniowa słodycz
Sekret smaku tego ciasta tkwi w owocach, a jego nazwa prawdopodobnie wzięła się stąd, że pewna kobieta, aby zrobić na przekór zięciowi, dodała do deseru wiśnie z pestkami. Dziś sięgniemy po recepturę w łagodniejszej wersji.
Ciasto zemsta teściowej – przepis
Składniki:
Na kruche ciasto:
5 żółtek
1 szklanka margaryny
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
Beza:
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie płatków migdałowych
5 białek
Galaretka:
1 łyżka żelatyny
2 szklanki wody
2 opakowania galaretki wiśniowej
1 słoik wydrylowanych wiśni
1 szklanka soku wiśniowego
Masa śmietanowa:
śmietana (30%)
3 łyżki żelatyny
3 paczki śmietany fix
pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Aby zrobić kruche ciasto, należy zagnieść mąkę, cukier puder, margarynę, proszek do pieczenia i żółtka. Po wyrobieniu masę podzielić na połowę. Jedną część upiec na blasze, natomiast drugą połączyć z cukrem pudrem, bezą z ubitych białek i migdałami i także upiec. Pieczenie w temperaturze 160 °C powinno trwać pół godziny. Galaretkę należy przyrządzić według poniższej receptury:
Do naczynia wlać sok i 2 szklanki wody. Dosypać galaretkę, żelatynę i wrzucić wiśnie. Wszystko odstawić do wystudzenia. Zimną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, fixów oraz żelatyny, którą trzeba wcześniej rozpuścić i ostudzić.
Ułożenie warstw ciasta
Na wystudzonym kruchym cieście należy umieścić galaretkę wiśniową, a na niej rozsmarować śmietanę. Na samym wierzchu położyć kruche ciasto z bezą.