Zarówno sernik, jak i jagody mają wielu miłośników w naszym kraju. Jeśli dodamy do tego możliwość przyrządzenia deseru bez użycia piekarnika, w efekcie otrzymujemy przepyszny smakołyk.
Składniki na spód:
170g herbatników
70-80g roztopionego, ostudzonego masła
Składniki na masę serową:
350g białej czekolady
200ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
200g gotowego sera na sernik (dobrze żeby był gęsty)
500g serka mascarpone
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie śmietan-fixu
200g umytych, dobrze osączony jagód (jagody można osączyć na papierowym ręczniku)
Składniki na wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka śmietan-fixu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
około 80g-100g umytych, dobrze osączony jagód do posypania (jagody można osączyć na papierowym ręczniku)
Sposób przygotowania:
Herbatniki miksujemy w blenderze. Przesypujemy je do miski, dodajemy masło i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wlewamy śmietankę do rondelka i zagotowujemy. Do miski wkładamy połamaną czekoladę i zalewamy gorącą śmietanką. Czekamy aż się roztopi, potem nakrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia. Jagody potem miksujemy na mus.
Do dużej miski przekładamy serek mascarpone, ser na sernik, cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy. Dodajemy fix i ponownie miksujemy. Do masy serowej dodajemy w 2-3 partiach ostudzoną czekoladę, a po każdym dodaniu krótko miksujemy. Na spód blachy wykładamy 1/3 masy serowej i wyrównujemy. Blachę odstawiamy na 8-10 minut do zamrażarnika. Pozostałą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki musu jagodowego, a do drugiej pozostały mus.
Na schłodzone ciasto wykładamy masę z małą ilością musu i wyrównujemy. Ponownie wstawiamy do zamrażarnika na 10 minut. Potem wykładamy ostatnią część masy serowej i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na koniec wlewamy śmietankę do miski, dodajemy cukier puder, fix, ekstrakt waniliowy i ubijamy. Wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanką, wyrównujemy, robimy małe zagłębienia łyżką i ozdabiamy jagodami.