Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną na pewno przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków. Potrawa jest bardzo treściwa, zatem będzie wspaniałą propozycją na obiad.
Niezawodny przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Tym razem wypróbujemy recepturę, w której obok smakowitych ziemniaków zagości kapusta kiszona. Pieczony specjał natychmiast znika z talerzy, a jego smak przyprawia o szybsze bicie serca. Do zrobienia zapiekanki będą nam potrzebne następujące składniki.
Składniki:
120 ml bulionu jarzynowego
500 g kapusty kiszonej
1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w plastry
50 g zimnego masła
2 ząbki czosnku
cebula
obrane jabłko
10 g cukru
200 g sera żółtego
2 g pieprzu ziołowego
4 g papryki wędzonej
olej
Sposób przygotowania:
Najpierw posiekaj cebulę i wyciśnij ząbki czosnku, podsmaż składniki w garnku z rozgrzanym tłuszczem. Gdy się zeszklą, dodaj pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną kiszoną kapustę, przyprawy i bulion. Wszystko podgrzej do chwili, aż jabłka zmiękną. Podczas oczekiwania podgotuj plastry ziemniaków, aby trochę zmiękły, potrzebują zwykle 10 minut. Potem je odcedź. Brytfankę bądź naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Na spodzie ułóż ziemniaki, a na nie kapustę kiszoną i starty ser. Ponownie ułóż ziemniaki i kapustę kiszoną. Na końcu posyp zapiekankę startym serem, a na wierzchu połóż wiórki z zimnego masła. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 45 minut. Zapiekanka najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepła.